Czy słyszałeś o oleju z alg?


Pamiętasz takie określenie – zdrowo wyglądasz? Nasi przodkowie z powodzeniem odczytywali stan zdrowia z jednego spojrzenia. Obecnie wiadomo, że stan skóry jest uzależniony przede wszystkim od ogólnego stanu zdrowia. Wszelkie zaburzenia organizmu znajdują często odbicie w stanie cery.

I tak ziemista, cienka, szarawa, skłonna do zmarszczek skóra to objaw niedostatecznej ilości kwasów tłuszczowych. Deficyt kwasu linolowego i α-linolenowego wiąże się z objawami suchej skóry. Jest on charakterystyczny również w atopowym zapaleniu skóry. Zaburzenia metabolizmu NNKT uważa się za jedną z możliwych przyczyn powstawania łuszczycy.

Kwasy tłuszczowe

Po raz pierwszy pojęcie niezbędnych kwasów tłuszczowych (essential fatty acids) pojawiło się w 1929 r., gdzie w jednej z prac zostały opisane specyficzne związki tłuszczowe konieczne dla wzrostu i rozwoju ssaków. Szczyt zainteresowań WKT przypada na lata 70. i 80. ubiegłego wieku. Zaowocowały one przyznaniem nagrody Nobla. W 1982 roku Nagrodę Nobla w zakresie fizjologii i medycyny, za niezależne prace dotyczące WKT i ich pochodnych – prostaglandyn, otrzymali: John R. Vane oraz Sune K. Bergström i Bengt I. Samuelsson.

Na pewno spotkałeś się z tym określeniem wiele razy, ale, czy nie czujesz się zagubiony w gąszczu tych wszystkich nazw?

Dla przypomnienia

Wielonienasycone wyższe kwasy tłuszczowe (WKT, Polyunsaturated Fatty Acids – PUFA):

  • linolowy (LA) (C18:2, n-6),
  • α-linolenowy (ALA) (C18:3, n-3),
  • γ-linolenowy (GLA) (C18:3, n-6),
  • arachidonowy (AA) (C20:4, n-6),
  • eikozapentaenowy (EPA) (C20:5, n-3),
  • dokozaheksaenowy (DHA) (C22:6, n-3).

Powszechnie wyróżnia się dwie główne rodziny WKT, a mianowicie omega-6 (n-6) oraz omega-3 (n-3). Dzisiaj przedstawię Wam mało znane fakty dotyczące suplementacji DHA i EPA.

Gdzie szukać EPA i DHA?

Dotychczas w tej dziedzinie prym wiódł olej lniany. Jednak nie do końca spełniał on swoją rolę, ponieważ kwas ALA (α-linolenowy) w naszym organizmie w niewielkim stopniu może ulegać metabolicznej interkonwersji do form długołańcuchowych EPA i DHA, których tak bardzo potrzebuje nasz organizm.

EPA i DHA znajdziemy przede wszystkim w morskich rybach, ale badania dotyczące bezpieczeństwa żywności wskazują, że w wyniku zanieczyszczenia środowiska ryby morskie ( w tym również nasze bałtyckie śledzie) mogą zawierać podwyższone poziomy dioksyn oraz polichlorowanych bifenyli (PCB), które gromadzą się w tłuszczu tych ryb.

Czy słyszałeś o oleju z alg?

Zdaję sobie sprawę, że brzmi to dziwnie, ale…

Crypthecodinium cohnie i Schizochytrium sp to gatunki alg, z których pozyskuje się olej algowy. Wiele źródeł podaje, że jest to dobre rozwiązanie dla vegan i dla osób, które obawiają się potencjalnych zanieczyszczeń ryb morskich.

Wielu producentów prowadzi własne hodowle tych alg, tak więc nie musisz obawiać się zanieczyszczeń typowych dla stworzeń morskich.

Brzmi, bardzo optymistycznie, ale…

W oleju algowym znajdziemy wysoki poziom DHA i bardzo znikomy udział EPA. Tak więc, biorąc olej z alg, dostarczasz DHA z olbrzymią korzyścią dla mózgu i oczu, ale tracisz jednocześnie wszystkie przeciwzapalne właściwości EPA. Przeciwzapalne właściwości EPA przydają się bardzo w pielęgnacji skóry.

Zatem który kwas tłuszczowy najlepiej zadba o Twoją skórę?

Jak widać, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każde źródło kwasów ma swoje plusy i minusy. Trudno mi tak jednoznacznie coś Ci poradzić…

Dlatego najlepiej powiem Ci, co ja robię w tym zakresie.

Ja stawiam na różnorodność i całkiem dobrze się z tym czuję, czego i Tobie życzę.

Źródła:

Kardiologia po Dyplomie,N Engl J Med 2011; 364:2439-2450.

Bojarowicz H, Woźniak B. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Kiszona kapusta – jak ją przechowywać, by nie utracić witaminy C?

Odkąd sięgam pamięcią, kiszona kapusta i witamina C to nieodłączny duet. Powtarzano mi to od dzieciństwa, a następnie uczono w szkole. W każdym dostępnym opracowaniu kiszoną kapustę przedstawiano jako źródło... Czytaj dalej

Jak trwale wzmocnić odporność?

Chociaż pogoda nas w tym roku rozpieszcza, nie łudźmy się, że ominą nas jesienne słoty. Nie bez powodu czas między końcem jesieni a nastaniem zimy to okres wzmożonych zachorowań. Krótszy... Czytaj dalej

Jak czytać etykiety probiotyków? (plus przepis na kiszoną paprykę)

Zanim obejrzysz nagranie, w którym pokazuję Ci, jak przygotowuję kiszoną paprykę, zapoznaj się z kilkoma ważnymi informacjami, które chcę Ci przekazać. Mam nadzieję, że ułatwią Ci one dokonanie właściwego wyboru.... Czytaj dalej

Zanim sięgniesz po probiotyk

Jesień to czas, kiedy w mojej diecie pojawia się najwięcej kiszonek. W zasadzie u mnie w domu kisi się większość warzyw. A zwyczaj ten przywiozłam z Węgier, gdzie w powszechnej... Czytaj dalej

Jesz i sam sobie szkodzisz

Niedawno szukałam wczoraj przepisu na „jesienne” ciasto – jesienne, czyli takie, które poprawi mi humor, kiedy za oknem wieje i leje. Znudziły mi się już jabłeczniki, serniki, kruche placki z... Czytaj dalej

Zdrowy jak grzyb

Dzisiaj opowiem o Ci grzybach i tak sobie myślę, że jeśli jeszcze nie byłeś w tym roku na grzybobraniu, to po przeczytaniu tego tekstu, być może jak najprędzej wybierzesz się... Czytaj dalej